Adres

Kızılay Necati Bey Caddesi No:13 Çankaya/Ankara

İletişim Numarası

0531 472 85 56

Mail

info@gmgbelgelendirme.com

İletişime Geç

+90 531 472 85 56

Hadi Başlayalım

Zamanında ve bütçeye uygun çözümlerle
GMG Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Onay

CE BELGESİ​

Avrupa standartlarına uygunluk anlamı taşıyan CE Belgesi, Avrupa Bölgesi içerisinde satışı gerçekleştirilen ürünler için zorunlu bir ögeyi temsil etmektedir. Ürünlerin sağlık ve güvenlik aşamalarının kontrol edildiğinin göstergeleri, çevre koruma kriterlerinin de varlığı ile birlikte CE Belgesi ile ortaya konulmaktadır. CE işareti temini konusunda; çeşitli adımların tamamlanması gereği, CE Belgesi sertifikasyon süreci ile şekillenmektedir. Ayrıca CE Belgesi kullanımlarının pek çok avantajı da ilgili süreçlerin yerine getirilmesine ek olarak gerekli testlerin yapılması ile elde edilmektedir.

Ce Belgesi Nedir?

CE Belgesi, satışa çıkarılan bir ürünün Avrupa Birliği mevzuatlarına uygun bir biçimde üretildiğinin kanıtı niteliğini üstlenmektedir.
Belgenin sahip olduğu özellikler, ‘Conformite Europeenne’ kelimelerinin baş harflerinden hareketle meydana gelen denetleme faaliyetlerinin, eksiksiz olarak tamamlandığını ifade etmektedir. Ek olarak çevresel faktörlere ilişkin hayvan ve bitki sağlığını da gözeterek yapılan işlemler, CE Belgesi özelliğine sahip ürünler dahilinde varlık göstermektedir. Ayrıca CE Belgesi; tüm yasal gerekliliklerin sağlandığı bir çerçeve çizerek ürünlerin kontrollü bir noktada üretildiğini ispatlamaktadır.

CE Belgesi Fiyatlandırma

CE belgesi, her ürün için özel olarak verilmektedir. Bu doğrultuda CE belgesi maliyetini etkileyen faktörler, ürünün genel özellikleri ile bağlantılıdır. Detaylı bilgi sahibi olabilmek için GMG Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

CE Belgesinin Faydaları Nelerdir?

Çeşitli yönergeler barındıran ve kalite standartlarını her aşama için belirli bir çerçeveye alan CE belgesinin faydaları şu şekildedir:

CE İşareti Hangi Ürünler için Zorunludur?

Öncelikli olarak ürün üzerinde asla silinmemesi ve gözle görülür bir şekilde okunuyor olması gereken CE işareti, başta elektronik ürün kapsamları için zorunlu olmaktadır. Kozmetik ve gıda sektörleri için de şart koşulan ürünlerle birlikte;
     ⦁ Alçak gerilim cihazları,
     ⦁ Elektromanyetik uyumluluk ürünleri,
     ⦁ Kişisel korunma donanımları,
     ⦁ İnşaat malzemeleri,
     ⦁ Basit basınçlı kaplar,
     ⦁ Radyo ve telekomünikasyon terminal cihazları,
     ⦁ Makinalar,
     ⦁ Basınçlı kaplar,
     ⦁ Sıcak su kazanları,
     ⦁ Yolcu taşıma amaçlı kablo üzerinde hareket eden araçlar,
     ⦁ Gaz yakan aletler,
     ⦁ Açık havada kullanılan ekipmandan çevreye yayılan gürültü,
     ⦁ Vücuda yerleştirilebilir aktif tıbbi cihazlar,
     ⦁ Tıbbi cihazlar,
     ⦁ Floresan lambalarda enerji etkinliği,
     ⦁ In vitro tıbbi tanı cihazları,
     ⦁ Oyuncaklar,
     ⦁ Dondurucular,
     ⦁ Sivil kullanım için patlayıcılar,
     ⦁ Patlayıcı ortamlarda kullanılan ekipmanlar,
     ⦁ Otomatik olmayan tartı aletleri,
     ⦁ Asansörler,
     ⦁ Gezi amaçlı tekneler,
Şeklindeki 23 adet kategoriyi içeren ürünler için CE işareti gerekliliği söz konusu olmaktadır.

CE Belgesi Hangi Ülkelerde Kabul Görür?

Bu belge Avrupa Birliği üyesi ülkeleri ve ticaret anlaşması olan ülkelerde geçerlidir. Bunlar şu şekildedir:

CE Belgesi Nereden Alınır?

Mevzuatın gerekliliklerini yerine getiren üreticiler, yetkili bir belgelendirme kuruluşu aracılığıyla CE belgesine sahip olabilir. Bu kuruluşlar, ürünün AB mevzuatına uygunluğunu değerlendirdikten sonra onaylamakta ve gerekli işlemleri tamamlamaktadır. Türkiye’de CE belgesi veren kuruluşlar bu konuda yetki sahibidir.

CE Belgesi Nereden Alınır?

CE Belgesi nasıl alınır? Sorusu ekseninde gerçekleştirilen işlemlerden sonra, Avrupa Komisyonu’na ait bir web site aracılığa ile CE Belgesi elde edilebilmektedir. NANDO olarak yer alan web site oluşumu, başvuruyu yapan kişi tarafından ürünün yer aldığı kategorinin seçilmesi ile başvurunun yapılması hizmetini vermektedir. Başvurunun ardından ilgili modül aşamalarının yansıtılması için bu konuda akreditasyon sağlamış ulusal bir kuruluş tercih edilmelidir. Mevcut kuruluşun sağladığı niteliklerden ve CE sertifikasyon süreci gerekliliklerinden geçtikten sonra CE Belgesi ve CE işareti temin edilmektedir. 

Ürünlerin Test Aşamaları

CE belgesi, 28 farklı ürün kategorisine verildiğinden üreticilerin kendi ürünlerinin bulunduğu kategori standartları üzerine çalışmaları gerekir. Üreticiler daha sonra, CE belgesi veren kuruluşlar ile iletişime geçerek ürünlerinin test edilmesi için başvuruda bulunabilirler. Avrupa Birliği’nin hazırladığı Yeni Yaklaşık Direktifleri kapsamında test edilen ürünler, uygun bulunması halinde CE simgesini alır. 

Test aşamaları ürünün türüne ve kategori direktiflere göre değişmekle birlikte genel olarak şu şekildedir:

Test aşamaları, ürünün türüne ve ilgili direktiflere göre değişebileceğinden, üreticiler için bu aşamaları yönetmek zor olabilir. Bu nedenle, üreticiler, yetkili bir belgelendirme kuruluşundan destek alabilirler. Yetkili belgelendirme kuruluşları, ürünün test edilmesi için gerekli tüm işlemleri gerçekleştirebilir ve test raporlarını hazırlayabilirler.

CE Belgesinin Ürün Güvenliğindeki Rolü

Ürünlerin uluslararası bir güvenlik kimliği kazanması, CE Belgesi ile mümkün olmaktadır. Avrupa Birliği’nin belirlediği standartlara göre bir ürün satışının gerçekleştirilmesi, yapılması istenen kontrollerin ve adımların güvenli bir zeminde gerçekleştiğini beyan eden CE işareti ile sağlanmaktadır. Yeni yaklaşım önergeleri olarak da kullanıcıların güvenli bir deneyim elde etmeleri, CE işareti özelliğine sahip ürünlerin yansıttığı nitelikler ekseninde sonuç vermektedir. Bu noktada CE işareti; bir dizi değerlendirmenin yapıldığı etkin süreçlerle birlikte meydana gelmekte ve güvenli bir ürün satış hizmetinin varlığını ortaya çıkarmaktadır.  

 

CE Belgesi Sertifikasyon Süreci Nasıl İşler?

CE sertifikasyon süreci, tamamlanması istenen birçok gerekliliğin yerine getirildiğini varsayan bir sisteme dayanır. Süreçlerin nihai olarak sonuca ulaşması ile birlikte ilgili varsayımın somutlaştığı bir düzlemde, CE işareti temini sağlanır. Mevcut aşamalara yönelik;

     ⦁ Ürünün hangi kategoride olduğunun tespit edilmesi,

     ⦁ Ürün kategorisinin ihtiyaç duyduğu yasal prosedürlerin belirlenmesi,

     ⦁ Ürünlerin temel şartlarının uygulanabilirliği konusunda, üçüncü bir test yardımına gereksinim duyulup duyulmadığının kontrol edilmesi, 

     ⦁ Ürün uygunluğunu test eden modüllerin devreye girdirilmesi, (dahili üretim, doğrulama vb modüller) 

     ⦁ Üretim tarihinden itibaren en az 10 yıl saklama şartı bulunan ürün teknik dosyalarının hazırlanması,

     ⦁ Uygunluk beyanının yapılması ve CE işareti damgasının eklenmesi, 

Halinde yer alan bir CE sertifikasyon süreci bulunmaktadır. 

 

Sıkça Sorulan Sorular

CE Belgesi nasıl alınır? Sorusunun devamı niteliğindeki merak edilen detaylar, CE Belgesi maliyeti olarak da çeşitli yanıtları aramaya sevk etmektedir. Bu noktada CE Belgesi fiyatları; sertifikayı veren kurumun yapısına ve yansıttığı CE Belgesi maaliyeti politikalarına göre değişiklik göstermektedir. Ek olarak ürün üzerinde gerçekleştirilen testlerin sayısı ve niteliği konusundaki değişkenlikler de rol oynamaktadır. Tüm bu faktörlerin dahil olduğu CE Belgesi fiyatları; 2024 senesi itibariyle 2.300 TL-150.000 TL aralığında farklılık göstermektedir.

GMG Danışmanlık, Dünya’nın ve ülkemizin üretim alanında en çok tercih edilen kalite standartı belgesi kabul edilen CE Belgesi için, tüm süreci sizler adına güvenilir ve hızlı şekilde çözüme ulaştırmaya hazır. CE Belgesi almak için hazır mısınız?
Markanızı, ürünlerinizi ve firmanızı bu alanda global bir otoriteye ulaştırmak için bizler hazırız! Hemen iletişime geçin, zaman kaybetmeyin.

Dünyanın pek çok ülkesinde geçerli bir zorunluluk olarak yer alan CE Belgesi standartları, bir dizi CE sertifikasyon süreci gerekliliklerinin yerine getirilmesi ile birlikte Pazar erişimine izin vermektedir. Özellikle belirtilen kategorilere ait bir ürünün Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde rahat bir şekilde satışa koyulması için CE Belgesi onay şartı bulunmaktadır.

Güvenli ve kaliteli süreçlerden geçtiğinin önemli bir göstergesi olan CE işareti damgalı ürünler; başta Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye olmak üzere birçok ülkenin ürün stratejilerine temas etmektedir. Avrupa Birliği’nin meydana getirdiği ve zorunlu kıldığı CE belgesi, dolaşımda yer alan ürünlerin Avrupa Birliği içerisindeki ülkelerde faaliyet göstermesinin önemli bir anahtarı konumundadır. Ayrıca uzak doğu ülkelerinde de yasal bir dayanak olmasa bile kabul gören bir bileşen halinde mevcut olmaktadır.

CE Belgesi nasıl alınır? Konusundaki cevaplar ışığında; CE Belgesi almanın avantajlarının da değerlendirilmesi, çeşitli fırsatları ortaya çıkarmaktadır. Bu fırsatlar, CE Belgesi maaliyeti ve bu alanda çıkabilecek CE Belgesi fiyatı unsurlarını da hesaba katacak bir şekilde yer alır. İlgili fırsatlar olarak;
⦁ Ürünlerin Avrupa Birliği ülkelerinde serbest bir biçimde dolaşımının olması
⦁ Ürünlerin güvenli bir alışveriş sistemi içerisinde yer alması
⦁ CE Belgesi sertifikasyon süreci aşamalarının tamamlanması ile kaliteli bir üretime fayda sağlayacak niteliklerin ispat edilmesi
⦁ Marka bilinirliği konusunda, CE işareti getirisinin fayda sağlaması
⦁ Hem üreticinin hem de tüketicinin sahip olduğu hakların CE Belgesi teminatı altında yer alması
gibi birçok avantaj bulunmaktadır.

Ürünlerin CE damgası taşıyabilmesi için mevzuattaki testlerden geçmeleri gerekir. Denetim esnasında belgelerin eksiksiz şekilde sunulması ile süreç hızlanabilir. CE belgesi için gerekli evraklar şu şekildedir:

  1. Ürünün teknik dosyası
  2. Uygunluk beyanı
  3. Test raporları

Ürünün teknik dosyası, AB mevzuatlarına uygunluğu gösteren tüm belgeleri içeren dokümantasyondur.

CE belgesi geçerlilik süresi, ürün kategorisine göre değişmektedir. Genellikle ürünün üretim tarihinden itibaren 5 yıl geçerli olmaktadır. Ancak bazı kategoriler için bu süre 10 yıla uzayabilmektedir. Geçerlilik süresinin dolması durumunda, ürünün AB pazarında satışı yasaktır. Bu nedenle CE belgesi yenileme ücreti ödenerek sürecin tamamlanması gerekir.

CE Belgesi, her yıl gerçekleştirilen rutin gözetim denetimleri sonucunda yenilenmektedir. CE Belgesi standartlarını sürdüren işletmeler, rutin gözetim denetimlerinden olumlu sonuç alarak sertifikasyon sürecine devam etmektedir.

WhatsApp
Call Now Button