Adres

Kızılay Necati Bey Caddesi No:13 Çankaya/Ankara

İletişim Numarası

0531 472 85 56

Mail

info@gmgbelgelendirme.com

İletişime Geç

+90 531 472 85 56

Hadi Başlayalım

Zamanında ve bütçeye uygun çözümlerle
GMG Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Onay

ISO 9001 Belgesi

Pek çok iş yerinin ve üretim yerlerinin, müşteri memnuniyeti ve yük verimde çalışmasını sağlayan kıstaslar arasında kalite verileri ve ögeleri yer alır. Kalite, kuruluşların standartlara ve beklenen özelliklere uygun nitelikli ürünler üretmesini denetler. Kalite yönetim sistemleri konusunda dünya çapında en çok bilinen ve tercih edilen standartlardan birisi de ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesi olarak kullanılır. Bu kalite standartı belgesi, işletmelerin müşteri memnuniyetini arttırmayı hedefleyerek, verimliliği ve etkinliği yüksek tutmak amacıyla belirlenmiş standartları karşılamaktadır.

Kalite Yönetim Sistemi Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 9001 Belgesi nedir ve ne için alınır sorularının yanıtı öğrenildikten sonra sıra nasıl alınacağına gelmektedir. Her kuruluşun bu belgeyi alarak kalite yönetim sistemi belgesi sahipliğinde olması beklenir. Ayrıca verimli bir üretim sürecinin de temelini oluşturur. ISO 9001 belgesi almak için işletmelerin belirli prosedürleri takip etmeleri gerekir. Bu prosedürlerin takibi ve gerçekleşmesi ile belgenin alınması söz konusu olur;
⦁ İşletmenin mevcut kalite yönetim sistemini gözden geçirmesi ve ISO 9001 gerekliliklerine uygun hale getirmek için çalışma başlatması gerekmektedir.
⦁ ISO 9001 standartlarına uygun bir kalite yönetim sistemi dokümantasyonu hazırlanmalıdır. Bu belgelendirme, politikalar, prosedürler ve talimatları içerir. Kısacası tüm üretim süreçlerinin gözden geçirilip belirli bir plana uygunluğu denetlenmelidir.
⦁ Hazırlanan kalite ve üretim planlarının standartlaştırılması ve gerekli eğitimlerin tamamlanarak herkesin bu süreçleri öğrenmesi sağlanır.
⦁ Yetkili bir belgelendirme kuruluşu tarafından yapılacak denetim sonucunda, işletmenin ISO 9001 standartlarına uygunluğu değerlendirilir. Uygun bulunan işletmelere ISO 9001 Belgesi verilmektedir.

ISO 9001 Belgesi Almak İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Kalite yönetim sistemi belgesi almak için çeşitli denetimlerin yanı sıra işletmelerin elinde olması gereken evraklar da bulunmaktadır. İşte ISO 9001 belgesi almak için gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir;

1. Kalite Yönetim Sistemi El Kitabı
Kalite standartlarının sürdürülebilir olması için gerekli olan akış şemasını içermektedir. Kısaca aşağıdaki şema örnek gösterilebilir;
     ⦁ Şirket kalite politikası
     ⦁ Genel üretime bağlı kalite hedefleri
     ⦁ Organizasyon şeması
     ⦁ Çalışanların sorumlulukları ve yetkileri
     ⦁ İşletme prosedürleri ve şirket tanımları
2. Kalite Politikası ve Hedefleri
Kalitenin nasıl gerçekleşeceği konusunda ölçülebilir faaliyetleri kapsayan bir belgedir. Üretim, ham madde, üretimde kullanılan ara elemanlar, teçhizat, personel eğitimi vs. gibi kalite politikasını oluşturan elemanlar konusunda standartların belirlenmesi gereklidir.
3. Prosedürler ve Talimatlar
ISO 9001 Belgesi standartlarına uygun bir kalite yönetim sistemi, işletmenin tüm önemli süreçlerini kapsayan prosedürler ve talimatları içermelidir. Genel olarak aşağıdaki içeriklere sahip olmalıdır;
     ⦁ Belge kontrol prosedürü
     ⦁ Kayıtların kontrolü prosedürü
     ⦁ İç denetim prosedürü
     ⦁ Düzeltici ve önleyici faaliyetler prosedürü
     ⦁ Müşteri şikayetleri yönetimi prosedürü
4. İç Denetim Kayıtları
İç denetimler, işletmenin kalite yönetim sisteminin etkinliğini ve uygunluğunu değerlendirmek için yapılan düzenli denetimlerdir. Şirket bünyesinde denetim öncesi iç hazırlık süreçlerini kapsar.
5. Düzeltici ve Önleyici Faaliyet Kayıtları
ISO 9001 standardı, işletmelerin uygunsuzlukları tespit etmelerini ve düzeltici/önleyici faaliyetler yoluyla bunları gidermelerini gerektirir.
6. Eğitim ve Yeterlilik Kayıtları
Çalışanların eğitimi ve yeterlilikleri, ISO 9001 standartlarına uyum sağlamak için kritik öneme sahiptir.
7. Tedarikçi Değerlendirme Kayıtları
ISO 9001, tedarikçilerin değerlendirilmesini de yönetir. Aynı şekilde satın alınan hizmetlerin de denetimlere uygun belgelerle desteklenmesi beklenir.

GMG kuruluşunuza ISO 9001 konusunda nasıl yardımcı olur?

Yönetim sistemleri
Güncel revizyonlar
ISO 9001 belgesi
Gmg Belgelendirme sertifikasyon sürecinin tüm aşamalarında tavsiye, rehberlik ve destek sağlar.

ISO 9001 Belgesi Nedir?

Kalite standartları arasında yer alan ISO 9001 kalite yönetim sistemi belgesi, kalitenin bir ölçütüdür. Sayılabilir donelerle ve desteklenen kaynaklar ile üretim süreçlerinin daha profesyonel yönetilmesine, denetlenmesine ve akmasına yardımcı olur. ISO 9001 Belgesi Standartı, Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından işletilmiş bir kalite yönetim sistemi standardı olarak kayda geçmiştir. Peki ISO 9001 Belgesi Nedir? Kalite departmanlarının sıklıkla bahsettiği ve benimsediği bu standart, işletmelerin müşteri memnuniyetini sağlamalarına ve arttırmalarına yardımcı olur. ISO 9001 Kalite Standartı, firmaların üretim süreçlerini düzenlemelerine, verimliliği artırmalarına ve müşteri beklentilerini karşılamalarına yönelik birtakım işleri kapsamaktadır.

Değerlendirme ve Kapsam Tanımı

ISO 9001 kapsamını belirler, işletmenin süreç ve hedeflerini değerlendirir.

Ana Özellikler:

Eğitim ve Farkındalık

Çalışanların ISO 9001 standartlarına uygunluğu konusunda bilgilendirilmesi ve eğitilmesi sağlanır.

Ana Özellikler:

Yönetim İncelemesi

Yönetimin, sistemin etkinliğini ve uygunluğunu düzenli olarak değerlendirip gözden geçirmesi.

Ana Özellikler:

Sertifikasyon

Kuruluşun ISO 9001 standartlarına uygunluğunun resmi olarak onaylanması ve belgelendirilmesi.

Ana Özellikler:

Sıkça Sorulan Sorular

ISO 9001 belgesi fiyatı işletmenin büyüklüğüne, faaliyet alanına ve mevcut kalite yönetim sistemine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kalite standartlarını ve üretim süreçlerini etkileyen danışmanlık hizmetleri, iç ve dış denetimler, toplam maliyet üzerinde etkili olan parametreler arasında yer alır. ISO 9001 belgesi fiyatı, işletmeler için sadece bir belge olmanın ötesinde, kalite yönetimi ve sürekli iyileştirme kültürünü benimsemeyi teşvik eden bir araç olması sebebi ile karşılanabilir bir tutara sahiptir. ISO 9001 belgesine sahip olmanın işletmenize sağlayacağı değer, maliyetlerden çok daha fazladır. Bu nedenle yapılan tüm süreçler için gerçekleşen maliyet, kalitenin artması ile dengeli bir fiyatlandırma skalası kurmaktadır.

Değerlendirilme aşamasında tüm gerekli uygulamaların denetlenmesi, sürdürülebilirliğinin gözlemi ile çoğu işletme bu belgeyi almaya hak kazanmaktadır. Oldukça önemli olan bu kalite yönetim sistemi belgesi ile verimli bir çalışma ortamı ve süreçleri yaratmak söz konusu olur. Bu kalite standartı belgesini almak, bir işletmenin belirli kalite standartlarına uygun olduğunu ve sürekli iyileştirme süreçlerini benimsediğini gösterir. Özellikle de şirket kültürünün gelişmesine ve üretim süreçlerinin daha başarılı geçmesine de yardımcı olur.

GMG Danışmanlık, ISO belgeleme hizmeti kapsamında birçok saygın firma ve markanın tercihi olarak sektörün otorite isimlerinden biridir.
En doğru kararı, en güvenilir çözüm ortaklığını ilk adımınızla hemen şimdi başlatalım, bizlerle iletişime geçin!

Bu standartları uygulayarak ürün veya hizmet sunan firmalar, şu faydalardan yararlanabilir:

  1. Firmalar, müşteri gereksinimleri ve beklentilerini anlayıp karşılayabilirler. Bu doğrultuda müşteri memnuniyeti artar, sadakat güçlenir.
  2. Daha verimli ve etkili bir süreç ortaya çıkar. Böylelikle diğer firmalara karşı rekabet avantajı sağlanabilir, pazar payı artırılabilir.
  3. Uluslararası düzeyde geçerliliği bulunan standartlar sağlandığından yurt dışındaki pazarlarda yer almak kolaylaşabilir.
  4. Standartları uygulayan firmalarda hataların azaldığı, verimliliğin artığı ve risklerin önlendiği görülür. Bu da maliyetlerin azalmasını sağlar.
  5. Kayıplar en aza indirilir, süreklilik sağlanır.
  6. ISO 9001 belgesine sahip olan her firma, müşteri ve tedarikçileri için güven oluşturur.
  7. Kurumsal itibar güçleneceği için yeni ve saygın iş ortakları bulunabilir.

9001 belgesi, ISO standartlarını kabul eden ve uygulayan tüm ülkelerde geçerlidir. Her sektörden kurum ve kuruluşların sahip olabileceği bu belgenin kabul gördüğü başlıca ülkeler arasında Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, Hindistan ve Çin bulunmaktadır. İşlevsel bir çalışma modelinin oluşturulması için çerçeve sunan bu standartları karşılayanlar, diğer ülke pazarlarında kalitelerini kanıtlayabilmektedir.

ISO 9001 belgesi, bağımsız bir belgelendirme kuruluşu tarafından verilir. Bu kuruluşlar, Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) tarafından akredite edilmiş olmalıdır. Akreditasyon, belgelendirme kuruluşunun bağımsız ve tarafsız bir şekilde belgelendirme hizmeti verdiğini gösterir. Türkiye’de ISO 9001 belgesi veren kuruluşların listesi, Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) web sitesinden edinilebilir. Başvuru ve hazırlık süreci hakkında profesyonel danışmanlık hizmeti almanız önerilir.

ISO Belgesi almak için yapılan çalışmalara makalemizden ulaşabilirsiniz. ISO Belgesi Nasıl Alınır?

ISO 9001 belgesi geçerlilik süresi, 3 yıldır. Belgenin geçerliliğini sürdürmek için, kuruluşun her 3 yılda bir belgelendirme kuruluşu tarafından yeniden denetimden geçmesi gerekir.

ISO 9001 belgesi, her yıl düzenlenen periyodik denetimlerle yenilenmektedir. Belgelendirme kuruluşu, işletmelerin belirli standartları karşılayıp karşılamadığını rutin incelemelerle değerlendirir. Standartlara uygun olan işletmeler, ISO 9001 belgesini yenileme hakkını elde ederler.

ISO 9001 belgesi yenileme ücreti, tıpkı başvuru aşamasında olduğu gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Her yıl güncellenen bu rakamlar ayrıca, kuruluşun büyüklüğü ve faaliyet alanıyla da ilgilidir. Standartlar sağlanıyor ise belge yenileme işleme kolaylaşacaktır.

WhatsApp
Call Now Button