İletişime Geç
+90 531 472 85 56Hadi Başlayalım
Zamanında ve bütçeye uygun çözümlerle
GMG Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

ISO 45001 Belgesi
Kuruluşlar, kendi çalışanlarından ve yaptıkları tüm faaliyetlerden sorumludur. Bu sorumluluk hem fiziksel hem ruhsal olarak sağlıklarının korunması ve desteklenmesi durumudur. ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi, risk ve fırsatları yöneterek çalışanların korunmasına yardımcı olur. Alınan bu belge, kuruluşların tüm gereklilikleri yerine getirmesini sağlayarak iş sağlığının korunmasını amaçlar.
ISO 45001 Belgesi Nedir ve Kurumlara Katkıları
İş sağlığı ve güvenliği konusunda oldukça önemli bir yer tutan ISO 45001 belgesi nedir? ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi, çalışanların ve çalışma ortamının daha güvenli hale gelmesini sağlayan uluslararası geçerliliği olan bir belgedir. Bu belge, tüm şirketlere ve işletmelere verilmez. Ancak firmaların mevzuata uygun şekilde hareket ettiğini, çalışanların ve şirketin haklarının korunduğunu gösterir. Uluslararası ISO 45001 belgesi olan kurumlar, bazı avantajlara sahip olur.
Bu avantajlardan bazıları şöyledir:
⦁ İş kazalarının önüne geçilmesi,
⦁ İş sağlığı ve güvenliği etkinliklerinin tüm kuruluşta bilinmesi,
⦁ Risklerin en iyi şekilde yönetilmesi,
⦁ Üretimin en verimli şekilde yapılması,
⦁ Çalışan – şirket arasında güven ortamının oluşması,
⦁ Cihazların ve can güvenliğinin sağlanması,
⦁ Müşteriyle olan ilişkilerin güçlendirilmesi,
⦁ Yasalara uygun şekilde hareket edildiğini kanıtlaması.
ISO 45001 Belgesi Almak İçin Hangi Evraklar Gerekir?
Bir organizasyonun iş sağlığı ve güvenliği hakkında tüm riskleri yönetebilmesi ve yasal olarak haklılığını gösterebilmesi için ISO 45001 belgesi gerekir. Bu belgeyi almak için ilk olarak akreditasyona sahip olan bir kuruluşa başvuru yapmak gerekir. Başvuruyla birlikte şirket içinde hazırlık ve planlama yapılır. Mevcut sistemin riskleri belirlenir ve yapılan çalışmalarla bu riskler ortadan kaldırılır.
ISO 45001 standartlarına uygun hale getirilmesi için kuruluştaki tüm çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin verilmesi gerekir. İç denetime göre standartlar tamamen sağlandıysa, dış denetimden kontrol ekibi gelir. Değerlendirme sonucunda tüm standartlara uyan şirketlere sertifikaları teslim edilir. Süreç içinde kuruluşların danışmanlık hizmeti alması da mümkündür.
- Kuruluşun adı, adresi, faaliyet alanı, iş sağlığı ve güvenliği riskleri ve iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin kapsamı gibi bilgilerin bulunduğu başvuru formu,
- Standartlara yönelik hedefleri ve ilkeleri belirten iş sağlığı ve güvenliği politikası,
- İş sağlığı ve güvenliğine yönelik oluşturulan sistemin dokümantasyonları,
- İş sağlığı ve güvenliğine yönelik performans verileri,
- yileştirici çalışmalara yönelik raporlar.
GMG kuruluşunuza ISO 45001 konusunda nasıl yardımcı olur?



ISO 45001 Belgesi Nedir?
Bu belge, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri için uluslararası standartların sertifikalandırılmasını ifade eder. Organizasyonun iş sağlığı ve güvenliği performansını değerlendirmek ve geliştirmek amacıyla belirli kriterlere uygunluğunu doğrulayan ISO 45001, iş yerlerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumak için bir çerçeve sunarken iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerini kurma, uygulama ve sürdürme konusunda rehberlik sağlar. Uluslararası geçerliliği bulunan bu belgenin birincil hedefi iş kazaları ve meslek hastalıklarını en aza indirmektir.
ISO 45001 Belgesi Maliyeti ve Fiyatlandırma
Şirketin yaptığı işler, çalışan sayısı, proje tipleri gibi birçok etken nedeniyle ISO 45001 fiyatları değişir. Genellikle başvuru yapılan akreditasyon sahibi şirketlerin başvuru ücreti yüksek olur. Ayrıca ihtiyaçlara göre şirket içinde yapılacak olan adımlar da maaliyeti yükseltebilir. ISO 45001 uluslararası geçerliliği olan ve pazarda yükselmeyi sağlayan bir belge olduğu için kısa sürede kendisini amorti eden bir maaliyete sahiptir.
ISO 45001 ve OHSAS 18001 Farkları
Kuruluşlar, ISO 45001 veya OHSAS 18001 belgelerini sıklıkla tercih ederler.
Peki, bu belgeler arasındaki farklar nelerdir?
⦁ ISO 45001, sürekli şirketin kendisini geliştirmesini ister.
⦁ OHSAS 18001, iş sağlığı ve güvenliği konusunu diğer sistemlerden ayırır ancak ISO 45001 stratejik planlama sürecinde yer alır.
⦁ ISO 45001, çalışanların da iş sağlığı ve güvenliğine uygun şekilde hareket etmesini zorunlu kılar.
⦁ OHSAS 18001 yalnızca riskleri belirler ve kontrol eder ancak ISO 45001 performansı güçlendirmek için avantajları da değerlendirir.
⦁ ISO 45001 kuruluşu güncel kalmaya zorlar, bu nedenle sistematik şekilde hareket eder. OHSAS ise kuruluşun yasalara uyumlu kalmasını yeterli olarak kabul eder.
⦁ ISO 45001, riskleri değerlendirmeyi ve denetlemeyi zorunlu tutar ancak OHSAS 18001 yalnızca iş sağlığı ve güvenliğini izlemeye ve ölçmeye yardımcı olur.
⦁ OHSAS 18001 şirket ortaklarıyla olan ilişkileri yeterli kabul eder fakat ISO 45001 hem iç hem dış ortaklarla ilişkileri güçlendirmeyi ister.
ISO 45001 Belgelendirme Süreci: Temel Adımlar ve Gereksinimler
Bir organizasyona ait iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerini uluslararası standartlara uygun hale getirmek için ISO 45001 belgesini almak gerekir. Bu belge içinse organizasyonun belirli temellere ve gereksinimlere sahip olması gerekir. Organizasyonlar ISO 45001 belgelendirme süreci başlarken ilk olarak hazırlık ve planlama yapılmalıdır. Daha sonra bir kişiden veya kuruluştan danışmanlık hizmetleri alınmalıdır.
Belgelendirme sürecinde durum analizi yapıldıktan ve danışmanlık alındıktan sonra riskler belirlenir. Yasal gereksinimler ve boşluk analizi yapıldıktan sonra doğru bir planlama sürecine ihtiyaç vardır. Risklerin giderilmesi ve azaltılması için uygulamalar yapılır. Ek olarak, organizasyondaki çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilir. Danışmanın onayıyla birlikte ISO 45001 için başvuru yapılır. Dış denetimin ardından sertifika alınabilir.
ISO 45001 Kalite Yönetim Sistemi
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından sertifikasyonu yapılan ve net ifadeler ile açıklanan 45001 belgesinin temeli Uluslararası Çalışma Örgütü’nün iş kazaları ve meslek hastalıklarına yönelik yaptığı sözleşmelere dayanır. OHSAS 18001 standardının yerine 2018 yılında kabul edilen ISO 45001, aynı zamanda “İş Güvenliği Standartları” olarak da adlandırılır.
ISO 45001 standartları, işletmelerin faaliyet gösterdiği sektör fark etmeksizin çalışanların güvenliğini ve sağlıklarını korumayı amaçlar.
ISO 45001 Belgesinin Faydaları Nelerdir?
ISO 45001 belgesinin faydaları işletmeler ve çalışanlar açısından şu şekilde sıralanabilir:
- Çalışanlar için daha sağlıklı ve güvenli bir iş ortamı oluşturur.
- İş kazaları ve çeşitli meslek hastalıklarını minimum seviyeye indirir.
- Çalışanların iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı bilinçlenmesi sağlar.
- İş kazasının azalması, işletmenin ulusal ve uluslararası düzeyde saygınlık kazanmasına yardımcı olur.
- Can ve mal kaybı yaşanmadığı için hem işveren hem de işçi açısından güvenli bir çalışma ortamı sunar.
- İşçilerin bağlılığını artırır, performansını yükseltir.
- Rekabette öne geçirir.
- Yasal düzenlemeler ve kontroller esnasında maddi ve imaj kayıplarının önüne geçer.
- Üretim kayıpları azalır.
ISO 45001 Belgesi (Sertifikası) Nasıl Alınır?
ISO 45001 belgesi almak isteyen firmalar, “İş Güvenliği Standartları” için gerekli hazırlıkları yaparak başvuruda bulunabilmektedir. Bu belge, ancak gereklilikleri karşılayan kuruluşlara verilmektedir.
ISO 45001 belgesi başvurusu için süreç aşağıdaki gibidir:
- Adım 1: Belgelendirme kuruluşu seçilir.
- Adım 2: Başvuru yapılır.
- Adım 3: İş Güvenliği Standartları yerine getirilir.
- Adım 4: Belgelendirme kuruluşu denetim gerçekleştirir.
Gereklilikleri yerine getiren firmalar, teftiş ve denetimin ardından sertifikanın sahibi olabilir. Ancak, ölçütler yeterli oranda karşılanmadığında eksiklerin giderilmesi gerektiği yazılı şekilde iletilir ve bir teftişin daha gerçekleştirilmesi gerekir.
Belge alma sürecini hızlandırmak ve kolaylaştırmak için GMG Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.
ISO 45001 İçin Hazırlık Aşamaları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kuruluşun ISO 45001 sertifikası alabilmesi için üst yönetimin destek vermesi ve liderlik edecek bir ekip oluşturması gerekir. Mevcut durumun analizini yaparken eksik bir risk değerlendirmesi olmaması için danışmanlık hizmeti alınabilir. Ayrıca iş sağlığı ve güvenliği yalnızca yönetimin değil tüm çalışanların sorumluluğudur. Bu nedenle organizasyonun tüm çalışanları için eğitim verilmesi gerekir.
- Firmalar, ISO 45001 standardı hakkında detaylı bilgi sahibi olmalıdır. Gereklilikler ve prosedür incelendikten sonra firmanın iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi açısından uygunluğu değerlendirilmelidir.
- Başvuruda bulunan firmalar, kılavuzda belirtilen iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemini oluşturmalı ve uygulamalıdır. Bu sistem, yönergelerin iyileştirilmesine katkıda bulunacaktır.
- Firmada iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin nasıl oluşturulduğu, uygulandığı ve sürdürüldüğü belgelenmelidir. Bu dokümantasyon, denetim esnasında sunulmalıdır.
- Çalışanlar, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı bilinçlendirilmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
ISO 45001, işletmelere birçok açıdan fayda sağlar.
İşte, işletmelerin sahip olmak istediği ISO 45001 belgesi avantajları:
⦁ İşletme yasal düzenlemelere daha uygun hale gelir.
⦁ Güvenli bir çalışma ortamı oluşturulur.
⦁ Çalışanların aidiyet duygusu artar.
⦁ İş gücü kaybı oluşmaz.
⦁ Marka değer kazanır, olumlu imaj oluşturur.
⦁ Yaralanma, sakatlama, can kaybı, meslek hastalıklarının oluşma riski azalır.
⦁ Toplum sağlığının korunmasına yönelik önlemler alınır.
⦁ Daha geniş müşteri portföyüne ve nitelikli çalışanlara erişme şansı artar.
Uluslararası standartlara sahip olan ISO 45001 belgesini almak için tüm gereksinimleri karşılamak gerekir. Bu durum, organizasyonun bağlamına göre değişir. Yönetim desteği olmayan organizasyonlar belgeyi alırken sorun yaşayabilir. Belgeyi alırken yasal gerekliliklerin karşılanması, kaynaklar, yetkinlik, farkındalık, belgeler önemli bir yer tutar.
Operasyonel planlama ve kontrolün sağlanması, acil durum hazırlıkları, performans değerlendirmesi gibi standartların da karşılanması gerekir. Ayrıca ISO 45001 için optimizasyon çok önemlidir. Şirket ve çalışanlar kendilerini sık sık güncellemeli ve riskleri iyileştirmeye devam etmelidir. Tüm standartlar karşılandıktan sonra belgelendirme süreci başlar ve hak eden organizasyonlar ISO 45001 belgesini almaya hak kazanır.
GMG Danışmanlık, senelerdir hizmet verdiğimiz yüzlerce şirket ve marka arasına sizleri de görmekten onur duyar! Hemen şimdi iletişime geçin, kalite ve ISO belgeleri konusundaki tecrübemiz ve uzman ekibimizle hemen sizler için ilk adımı beraber atalım.
Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO), 160’tan fazla ülkede uygulanmaktadır. Sertifika programlarında kabul edilen standartlar, ISO’ya dahil olan tüm ülkelerce kabul edilmektedir. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik standartları belirleyen ISO 45001 belgesinin Türkiye, ABD, Avrupa Birliği, Japonya ve Çin gibi dünyanın en büyük ve seçkin ekonomilerine sahip ülkelerinde geçerliliği bulunmaktadır. Bu noktada, ticarette ve işbirliğinde önemli bir rol oynamaktadır.
Bu belge, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarından alınabilmektedir. Türkiye’de de ISO 45001 belgesi veren kuruluşlar bulunmaktadır. Maddeler halinde belirtilen standartları karşılayan her işletme, hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursa olsun hazırlıklarını yaparak başvuruda bulunabilmektedir. Ön hazırlık, standartlara uygunluk ve başvuru sürecinde profesyonel danışmanlık hizmeti almanız önerilmektedir.
ISO 45001 sertifikasına sahip firmalar, her yıl rutin gözetim denetiminden geçmekte ve standartları sağlayanların belgeleri yenilenmektedir.