Adres

Kızılay Necati Bey Caddesi No:13 Çankaya/Ankara

İletişim Numarası

0531 472 85 56

Mail

info@gmgbelgelendirme.com

İletişime Geç

+90 531 472 85 56

Hadi Başlayalım

Zamanında ve bütçeye uygun çözümlerle
GMG Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Onay

ISO 50001 BELGESİ

Günümüz teknolojileri ve doğal kaynakların hızla tüketilmesi göz önüne alındığında enerji yönetim sistemi büyük bir değere sahip olmaktadır. Kaynakların hızla tükenmesi ve çevre kirliliğinin artmasıyla beraber verimli enerji kullanımı da oldukça önemli bir konu haline gelir. Enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması da bu bağlamda önemli ölçüde üretim yerlerinde ele alınan konulardandır. İşte bu noktada, enerji yönetiminde uluslararası standartları belirleyen ISO 50001 belgesi devreye girer. ISO 50001 belgesi, enerji politikalarının oluşturulmasından, enerji hedeflerinin belirlenmesine kadar olan tüm süreçlere ışık tutar. Üretimde yer alan enerji performans göstergelerinin izlenebilirliğini arttırmayı ve uygulanabilirliği hedefler.

ISO 50001 Belgesi Faydaları Nelerdir?

Sertifika programında maddeler halinde belirtilen standartların uygulanması, küçük veya büyük ölçekli kuruluşların tümü için kapsamlı faydalar sunar. Prosedürleri yerine getiren firmalar, enerji yönetimi konusunda şu faydalara ulaşır:

Günümüz dünyasında rekabet avantajı elde etmek son derece önemlidir. ISO 50001 sertifikasyonunda belirtilen standartları yerine getiren kuruluşlar, daha az maliyet ile kaliteli ürün veya hizmet sunma adımını gerçekleştirdiğinden rekabette öne çıkmaktadır.

ISO 50001 Sertifikasyonu İçin Gerekli Belgeler

ISO 50001 belgesi için gerekli birtakım evraklar bulunur. Bu evrakların üretim süreçlerine ve proseslere uygun olarak derlenmesi ve sürdürülebilir olması gereklidir. Bu sayede kolayca belge süreçlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Ayrıca süreçler ve düzenlemeler için danışmanlık da alınabilmektedir. Aşağıda evrak listesi verilmiştir;
     ⦁ Enerji Politikası
     ⦁ Enerji Üretim Planı
     ⦁ Enerji Gözden Geçirme Politikası
     ⦁ Enerji Temel Çizgisi
     ⦁ Enerji Performans Çizelgeleri
     ⦁ Verilen Eğitimler
     ⦁ İç Denetimler
Bu belgeleri genel olarak toplamak önemlidir ve gereklidir.

GMG kuruluşunuza ISO 50001 konusunda nasıl yardımcı olur?

Yönetim sistemleri
Güncel revizyonlar
ISO 50001 belgesi
Gmg Belgelendirme sertifikasyon sürecinin tüm aşamalarında tavsiye, rehberlik ve destek sağlar.

ISO 50001 Belgesi Nedir? Enerji Verimliliğine Genel Bakış

ISO 50001 belgesi nedir soruna yanıt arayan pek çok kuruluş bulunur. Küresel anlamda hızla gelişen teknolojinin ışığında pek çok yeni gelişmeler dizayn edilir. Özellikle enerji verimliliği ve çevre bilinci ile pek çok üretim yapan fabrika bu belgeyi almayı hedefler. Enerji yönetim sistemi için uluslararası bir standart olarak belirlenmiştir. Amaç, enerji performansını sürekli iyileştirmek ve işletmelerin enerji verimliliğini artırarak maliyetleri düşürmelerine yardımcı olmaktır. Bu standart, kuruluşların enerji tüketimini sistematik bir şekilde yönetmelerine, enerji verimliliğini artırmalarına ve çevresel etkilerini azaltmalarına olanak tanıyan bir mertebe olarak bilinir. Kaliteli ve güvenli üretimin yanı sıra maliyet avantajı da kazandıran bu belgelendirmeyi pek çok kuruluş alabilmektedir.

ISO 50001 ile Sürdürülebilir İşletme Pratikleri

Enerjinin verimli kullanılması bir şirketin en önemli politikaları arasında yer almaktadır. Hem verimli bir üretimi sağlamak hem de bu işlemlerin sürdürülebilirliği ile koşullar iyileştirilir. İyileşen koşullarda yapılan üretimlerin kalitesi de yüksek olur. ISO 50001 belgesi de bu konuda enerji verimliliği süreçlerini sürdürülebilir hale getiren önemli bir kalite belgesidir. Bu belgeyi alan işletmelerin mali tasarrufları da son derece yüksek olmaktadır. Enerji yönetim sistemi ve bu sistemlerin sürdürülebilmesi için işletme pratikleri bulunur. Aşağıdaki adımlar ile bu pratikleri öğrenmek mümkündür;
Enerji Verimliliği Projeleri;
Bu adımda yapılan belgelendirme adımları arasında enerji tüketimini azaltmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapmak ve enerji tasarrufu sağlamak için gerekli adım gereklidir.
Enerji İzleme ve Ölçme;
ISO 50001 belgesi avantajları arasında yer alan bu adım ile izlenebilirlik kontrol altına alınabilir. Enerji performans göstergeleri oluşturulur.
Eğitim ve Oluşum;
ISO 50001 belgelendirme süreci boyunca çalışan eğitimlerinin tamamlanması önemlidir.
Sürekli İyileştirme;
ISO 50001, sürekli iyileştirme döngüsüne dayanır. Bu döngü, enerji yönetim sisteminin düzenli olarak gözden geçirilmesini ve belirgin şekilde iyileştirilmesini içerir.
Tedarik Zinciri Yönetimi;
ISO 50001 belgesi, tedarik zincirinin ve alınan hizmetlerin de bütünselliğini korur.

ISO 50001 Kalite Yönetim Sistemi

Enerji Yönetim Sistemi olarak da adlandırılan ISO 50001 belgesi, işletmelerin faaliyetlerini sürdürmek amacıyla kullandıkları enerji yönetim ağının sağlıklı hale getirilmesini amaçlar. Temel amacı, enerjiyi daha verimli kullanarak performansı artırmak ve sera gazı salınımı gibi doğaya zararlı etkileri minimum seviyeye indirmektedir. Gönüllülük esasına dayalı bir sertifika programı olmakla birlikte işletmenin doğaya karşı duyarlılığını da ispat eder niteliktedir.

 

Bu sertifika, büyüklüğü ve sektörü fark etmeksizin standartları karşılayan her işletmeye verilebilir.

Firmaların Hazırlanması

ISO 50001 belgesi başvurusunun ardından kuruluşların işletme veya tesislerini standartlara göre revize etmesi gerekir. Bu doğrultuda hazırlık süreci son derece önemlidir. Kuruluşlar, mevzuat maddelerini dikkate alarak enerji performansını iyileştirmek ve enerji verimliliğini artırmak için bir sistem kurmalı, uygulamaya geçirmeli, sürdürülebilirlik için çalışmalar yapmalıdır. Tüm sektörler ve firmalar için uygulanabilen bu sistem için hazırlık şu şekilde olmalıdır:

ISO 50001 Belgesi Almak İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Belgelendirme sürecinin tamamlanması için evrakların denetleme aşamasında sunulması gerekir. Eksik veya hatalı belge, sürecin uzamasına yol açabilir. ISO 50001 belgesi için gerekli evraklar şu şekildedir:

ISO 50001 Belgesi (Sertifikası) Nasıl Alınır?

ISO 50001 belgesi almak için aşağıdaki adımların yerine getirilmesi gerekir:
Ana Özellikler:

ISO 50001 Belgelendirme Sürecinde İzlenecek Adımlar Nelerdir?

Bu belgeyi almak isteyen işletmeler ISO 50001 belgelendirme süreci için enerji performanslarını iyileştirerek çevreden ve maliyetten kazanç sağlamalıdır. İşte ISO 50001 belgelendirme süreci için izlenecek basamaklar aşağıdaki gibidir;
     ⦁ Belgelendirme sürecinin ilk adımı, üst yönetimin enerji yönetim sistemine olan taahhüdünü belirlemesidir.
     ⦁ Enerji yönetim sistemi için gerekli adımlar ve süreçler kurulmadan önce mevcut enerji tüketimi ve enerji performansı sayısal olarak analiz edilmelidir.
     ⦁ Enerji hedeflerine ulaşmak için gerekli aksiyon planları ve projeler de bu aşamada geliştirilir.
     ⦁ Belgelendirme, sistemin etkin bir şekilde uygulanması ve denetlenmesi için kritik öneme sahiptir.
     ⦁ Denetim başarılı bir şekilde gerçekleştirilip tamamlandığı zaman işletme ISO 50001 belgesi almaya hak kazanır. Her ne kadar süreç tamamlanmasa da kontroller ve denetimler sürekli olarak gerçekleştirilir.

Sıkça Sorulan Sorular

ISO 50001 belgesi avantajları ile işletmelerin daha verimli bir enerji yönetim sistemi geliştirdiği bilinmektedir. Buna bağlı olarak tedarikçi ve müşteri güveni kazanılması da ekstra bir hedef koymaktadır. Aşağıdaki bazı yararlı avantajları görebilirsiniz;

1. Enerji verimliliğini arttırıp enerji kullanımını azaltarak verimliliği arttırmaktadır.
2. ISO 50001 belgesi, işletmenizin çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmasına büyük katkı sağlar.
3. ISO 50001 belgelendirme süreci, işletmenizin enerji yönetimi konusundaki kararlılığını ve başarısını gösterir. Bu süreçlerin başarısı da müşterilerin güvenini kazanmanıza yardımcı olur.

ISO 50001 belgesi almak, işletmenizin enerji yönetiminde uluslararası standartlarda olduğunu gösterir. Belgelendirme sürecinin getirmiş olduğu maliyet, işletmenizin büyüklüğü, mevcut sistemleriniz ve danışmanlık ile nitelendirilebilir. Bu belge ile her açıdan müşteri güvenini kazanmanın yanı sıra verimli üretim süreçleri de yönetmeniz söz konusu olur. Özellikle çevresel açıdan düşünüldüğünde tasarruf ve ihtiyaçlara yönelik çözümler sunar. Bu da işletmenin büyümesine ve kaliteli üretim süreçlerine sahip olmasına olanak tanır.


GMG Danışmanlık, sunulan hizmet kapsamında süreci başından sonuna sorunsuz, güvenilir ve kısa süreli sonuç odaklı bir iş disipliniyle çözüme kavuşturuyor. İşbirliğinize hazırız, hemen şimdi iletişime geçin ve ISO belgelendirme kapsamında başından sonuna kaliteye şahit olun.

ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu) tarafından yayınlanan 50001 sertifikasyonu, dünya genelinde kabul görmektedir. 160’tan fazla ülke, ISO tarafından belirlenen standartları kabul ederek akredite edilmiş kuruluşlar ile belgelendirme yapmaktadır. Türkiye başta olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ülkeleri, Japonya, Çin ve Hindistan gibi ekonomik gücü yüksek ülkelerde geçerliliği bulunmaktadır. Bu durum, ürün veya hizmetini global pazarlara taşımak isteyen kuruluşlar için avantaja dönüşmektedir.

ISO tarafından açıklanan sertifikasyon programlarını kabul eden ülkeler, ulusal düzeyde yetki verdikleri ve akredite ettikleri kuruluşlar aracılığıyla belge verir. Türkiye’de ISO 50001 belgesi veren firmalar ile iletişime geçerek başvurunuzu yapabilirsiniz. Bu sertifikaya sahip olabilmek için standartları karşılamalı ve denetim kuruluşlarına ispat etmelisiniz. İşletmenizin veya tesisinizin standartlara uygun hale getirilmesi sürecinde danışmanlık hizmeti almanız önerilir.

ISO 50001 sertifikasına sahip olmak isteyen firmalar, öncelikle belgelendirme kuruluşlarına başvurarak fiyat ve süreç bilgisi almalıdır. Daha sonra belgelendirme kuruluşu, belgeyi vermeye yetkili olan akredite kuruluşa müracaat eder. Akredite kuruluş, belgeyi alacak olan firmaya baş denetçi gönderir ve sürecin kontrolünü gerçekleştirir. Raporlar olumluysa firmaya ISO 50001 belgesi verilir.

ISO 50001 belgesi geçerlilik süresi 3 yıldır. Belgenin geçerliliğini sürdürmek için, her 3 yılda bir belgelendirme kuruluşunun denetimine tabi olunmalıdır. Belgelendirme kuruluşu, denetim sırasında kuruluşun enerji yönetim sisteminin (EnMS) ISO 50001 gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını değerlendirir. Eğer EnMS gereksinimleri karşılamıyorsa, belgelendirme kuruluşu, kuruluşa düzeltici faaliyetler gerçekleştirmesi için bir süre verir. Düzeltici faaliyetler tamamlandıktan sonra, kuruluş yeniden denetlenir ve uygun bulunması halinde belgenin geçerliliği 3 yıl daha uzatılır.

ISO 50001 belgesi, her yıl gerçekleştirilen gözetim denetimleri sonucunda yenilenmektedir. ISO 50001 standardını koruyan her işletme, süreçten başarılı not almakta ve belge yenileme işlemi tamamlanmaktadır.

ISO 50001 belgesi yenileme ücreti belgeleme kuruluşunun akreditasyon durumu, deneyimi, kapsamı ve denetim sıklığı gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Ayrıca belgenin yenilenebilmesi için standartların sağlanıyor olması gerekir. Bu yüzden yenileme işlemi ancak denetleme sürecinin ardından gerçekleşebilir.

WhatsApp
Call Now Button