İletişime Geç
+90 531 472 85 56Hadi Başlayalım
Zamanında ve bütçeye uygun çözümlerle
GMG Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

ISO 27001 Belgesi
Uluslararası bir standart olan ISO 27001, bilgi güvenliğini korumaya ve yönetmeye yardımcı olan bir belgedir. Şirketlerin bu sertifikayı alabilmesi için yeterli politikalara ve yönetim hizmetlerine sahip olması gerekir. ISO 27001, bilginin korunmasını amaçladığı için yapılan işlere güven katar, riskleri azaltır ve korumayı arttırır. Bilgisayar korsanlığına karşı koruma kalkanı oluşturmaya yardımcı olan Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi, yalnızca müşteriler için değil şirket içindeki tehditler için de çok önemlidir.
ISO 27001 Belgesi Faydaları Nelerdir?
ISO 27001 Belgesinin faydaları, hem müşterilerin hem de işletmelerin çıkarlarını koruyacak kapsama sahiptir. Bu faydaların ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
- İşletmelerin sahip oldukları verileri doğru şekilde tanımaları ve varlık değeri bilincinin kazanılması,
- Veri koruma tekniklerinin öğrenilmesi ve etkilerinin kolayca kontrol edilebilmesi,
- Alınan önlemler dahilinde personeller, işletme sahipleri ve müşterilerin huzurlu şekilde faaliyetlerini sürdürebilmeleri,
- Firma imajının güçlendirilmesi ve güvenilirliğinin artırılması,
- Risk faktörlerinin hayata geçmeden öncesinde engellenebilmesi,
- Güvenlik ihlali karşısında yaşanacak olan maliyetlerin önlenmesi sayesinde kar marjının yükselmesi,
- Yürütülen faaliyetler sırasında yasal uyumluluğunun sağlanması,
- Artan itibar sayesinde pazar rekabetinde öne çıkma avantajının bulunmasıdır.
ISO 27001 Sertifikasyonu İçin Adım Adım Kılavuz
ISO 27001 Sertifikasyonu almak isteyen bir işletme, ilk olarak değerlendirme yaparak mevcut durumunu ölçmelidir. Gerektiği durumda danışmanlık hizmeti alarak sertifikasyon sürecini daha başarılı hale getirmelidir. Başlangıç aşamasında risklerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi oldukça önemli bir adımdır. Değerlendirme ne kadar başarılı olursa, yapılan planlar da o kadar işlevsel olur.
Kontrollerin yapılması ve politikaların oluşturulması, ISO 27001 için çok önemli bir adımdır. Aynı zamanda, işletmedeki tüm çalışanlara bilgi güvenliği hakkında eğitim verilmelidir. İç denetimlerle şirketin kendi uygunluğuna karar vermesi gerekir. Son aşamada, ISO 27001 için başvuru yapılır ve dış denetim sayesinde işletmenin sertifikasyon süreci başarıyla tamamlanır.
ISO 27001 Belgesi Alma Süreci ve Gereklilikleri
ISO 27001’i almak için ISO tarafından belirlenen standartlara tamamen uyuyor olmak gerekir. Standartlara uymayan bir durum varsa müdahale edilerek o konuyla ilgili geliştirmeler yapılır. Belge için başvuru yapıldıktan sonra teftiş aşaması başlar. Bu aşamada ISO tarafından belirlenen kuruluşlar, işletmeyle ilgili bir inceleme başlatır. Standartlara uygun olan işletmelere hak ettikleri sertifika teslim edilir. Aksi bir durumda, ikinci teftiş tarihine kadar geliştirme yapmaları için vakit belirlenir.
ISO 27001 için gereken standartlar şu şekildedir:
⦁ Güvenlik politikaları,
⦁ Kapsam belirlenmesi,
⦁ Risk değerlendirmeleri,
⦁ Risk yönetimi,
⦁ Denetim planları,
⦁ Sonuç ve uygulama.
Sonrasında, tüm Dünya’da ve ülkemizde alanında marka ve işletme otoritesinin keyfini sürmek kalıyor.
ISO 27001 Belgesinin Sağladığı Ticari Avantajlar
İşletmeler ISO 27001 belgesi sayesinde birçok ticari avantaj elde edebilir. Öncelikle, bilginin korunduğunu gösteren bu belge sayesinde işletmeler ve müşteriler arasında güvenli bir ortam oluşur. Şirket, belgeye sahip olmayan diğer işletmelere göre daha güvenilir bir konuma yükselir. Böylece potansiyel müşteri daha kolay ve hızlı şekilde yakalayabilir.
Bilgi güvenliği, birçok yasal süreçten geçer. Olası bir aksilik durumunda, işletme sahipleri yasal haklarını kullanarak müşterinin veya kendisinin haklılığını ortaya çıkarabilir. Üstelik, ISO 27001 sertifikası, bilgi süreçlerini daha iyi bir hale getirir. Sürekli optimizasyon içinde olduğundan dolayı yeni ortaya çıkan zafiyet, riskler veya internet korsancılığı için şirketin kendini yenilemesini sağlar.
ISO 27001 ve Siber Güvenlik Standartları
Bilginin doğru şekilde korunması için siber güvenlik adına önlemler alınması gerekir.
ISO 27001 sertifikası için gereken standartlar arasında siber güvenlik standartları önemli bir yere sahiptir.
Bu standartlar şu şekildedir:
⦁ Güvenlik Duvarı: İşletmeler, güvenlik duvarları sayesinde ağlarını ve cihazlarını korumalıdır.
⦁ Şifreleme: Kuruluşların karmaşık ve güçlü şifreler kullanması, sık sık şifreleri değiştirmesi gerekir.
⦁ Yedekleme: Verilerin düzenli olarak yedeklerinin alınması ve saklanan verilerin güvenli bir alanda tutulması gerekir.
⦁ Eğitim: İşletmeler, çalışanlarına siber güvenlikle ilgili eğitim vererek farkındalık oluşturmalıdır.
⦁ Güncelleme: Kullanılan yazılım ve sistemler, bilgisayar korsancılığına karşı sık sık güncellenmelidir.
GMG kuruluşunuza ISO 27001 konusunda nasıl yardımcı olur?



ISO 27001 Belgesi Nedir?
İnternet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte veri gizliliğini korumak oldukça önemli bir hal almıştır. Bu nedenle her sektörden firma, “ISO 27001 Belgesi nedir?” sorusunun yanıtı hakkında mutlaka bilgi sahibi olmalıdır. Aksi halde finansal, fikri mülkiyet, müşteri gizliliği ve benzeri verilerde sızıntılar ya da saldırılar ile karşı karşıya kalınması kaçınılmaz bir hal alacaktır.
International Organization for Standardization – Uluslararası Standartlar Organizasyonu (ISO) tarafından oluşturulan 27001 Belgesi; bilgi güvenliği, siber güvenlik ve gizliliğin korunması kapsamında ihtiyaç duyulan standartları barındırmaktadır. Son olarak 2022 tarihinde güncellenen standartlar, sektör ya da işletme ölçeği gibi ayrımlar yapmamaktadır. Bu sayede tüm işletmeler, yaşanması muhtemel olan riskler karşısında gerekli önlemleri alarak profesyonel gizlilik sağlayabilmekte ve kurumsal itibarlarını güçlendirebilmektedir.
ISO 27001 Kalite Yönetim Sistemi
ISO 27001 Kalite Yönetim Sistemi, bilgi güvenliği gerektiren tüm alanları ve firmaları kapsayan bir uygulamadır. Firmalara ait tüm verilerin sistematik şekilde yönetilebilmesi ve korunabilmesi için gerekli olan prosedürler, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi dahilinde belirtilmektedir. Bu prosedürlerin uygun şekilde hayata geçirilmesi, sürdürülmesi ve geliştirilmesi sonucunda ise gerekli belgelendirme işlemleri uygulanarak ISO 27001 Belgesi temin edilmektedir.
ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi dahilinde firmalar, güvenlik ihlali taşıyan riskleri erken dönemlerde tespit edebilmektedir. Bu sayede proaktif önlemlerin alınması, iş devamlılığının sağlanması ve risklerin minimalize edilmesi gibi önemli avantajlardan yararlanmak mümkün hale gelmektedir. Bu avantajlardan yararlanmak içinse yönetmelik dahilinde belirtilen geniş kapsamlı tüm standartların uygun şekilde karşılanması gerekmektedir.
Fiyatları Etkileyen Temel Faktörler
ISO 27001 Belgesi almak isteyen işletmeler, fiyat konusunda bilgi sahibi olmak istemektedir. Ancak doğru bir fiyatlandırma yapılabilmesi için öncelikle şu faktörlerin belirlenmesi gerekmektedir:
- Belge sahibi olmak isteyen işletmenin ticari faaliyet alanı, kapsamı, personel sayısı ve ölçeği gibi detaylar,
- ISO 27001 Belgesi başvurusu yapılan tarih için belirlenmiş fiyat politikası,
- ISO 27001 Belgesi veren firmalar tarafından uygulanan ücret tarifesi,
- Danışmanlık firması ücretleri,
- Tüm süreç boyunca aktif rol alacak uzman sayısı ve ihtiyaç duyulan çalışma süresi,
- ISO prosedürlerini karşılamak için ihtiyaç duyulan eksikler ve çözüm önerilerinin kapsamıdır.
ISO 27001 Belgesi, geçerliliğini koruyabilmesi adına belirli periyotlarla yenilenmelidir. Aksi halde belge geçerliliği kabul edilmeyecektir. Yenileme işlemleri için danışmanlık firması tarafından işletmelere gerekli bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
ISO (International Organization for Standardization), Uluslararası Standartlar Organizasyonu anlamına gelmektedir. Bu nedenle ISO ibaresi bulunan tüm sertifika ve belgeler, uluslararası geçerliliğe sahip olmaktadır. Yani ISO 27001 Belgesi, Dünya çapındaki tüm kıtalar ve ülkelerde kabul gören bir sertifika olarak öne çıkmaktadır.
ISO 27001 Belgesi, uluslararası pazarda da oldukça güçlü bir avantaj sağlamaktadır. Çünkü kurulan iş ortaklıkları ve yürütülen ticari faaliyetlerde güven duygusu aşılanmış olacaktır. Bu nedenle özellikle yurtdışı faaliyetleri bulunan firmaların ISO 27001 Belgesi sahibi olmaları tavsiye edilmektedir.
ISO 27001 Belgesi, akredite kuruluşlar tarafından yapılan denetlemelerin ardından verilmektedir. Bu nedenle sertifika almak isteyen firmaların öncelikle ISO 27001 Belgesi veren kuruluşları araştırmaları ve hangi kuruluşa başvuru yapacaklarını belirlemeleri gerekmektedir. Böylece denetlemelerin başarılı şekilde sonuçlanmasının ardından belgelendirme işlemleri tamamlanmış olacaktır.
ISO 27001 Belgesi almak için profesyonel hizmet sunan danışmanlık firmalarından yardım alınması büyük bir önem taşımaktadır. Bu sayede hazırlık aşamaların kısa sürede ve etkili sonuçlarla tamamlanması mümkün olacaktır. Bu nedenle başvuru yapmadan öncesinde danışmanlık hizmeti sağlayan firmaların araştırılması tavsiye edilmektedir.
ISO 27001 Belgesi, firmaların marka itibarlarını güçlendirmeleri ve güvenlik ihlalleri yaşamamaları adına oldukça önemli bir prosedürdür. Bu nedenle birçok işletme sahibi, “27001 Sertifikası nasıl alınır?” sorusunun yanıtını sıklıkla merak etmektedir. Bu belgeye sahip olmak için atılması gereken ilk adım, ISO standartlarının yayınlandığı dokümanlara ulaşarak gerekliliklerin ne kadar karşılandığının analiz edilmesidir.
ISO 27001 Belgesi almak için gereklilik değerlendirmesi yapıldıktan sonrasında, işletmelerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için profesyonel danışmanlık firmaları ile görüşmeler sağlanmalıdır. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonrasında ise akredite kuruluşları tarafından denetlemeler yapılmakta ve uygun görülmesi halinde belge temin edilmektedir.
ISO 27001 Belgesi geçerlilik süresi, alındığı tarihten itibaren 3 sene boyunca geçerliliğini korumaktadır. Ancak bu süre içerisinde yapılan güncellemeler, yenilikler, değişimler ve benzeri durumlarda belgenin yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde belge için sunulan kayıtlardan farklı bilgilerle karşılaşılacağı için doğru beyanda bulunmama değerlendirmesi yapılacaktır.
ISO 27001 Belgesi alınmış olsa dahi, geçerlilik süresi boyunca periyodik denetlemeler yapılmaktadır. Bu sayede firmanın gereken standartları aktif şekilde taşıyıp taşımadığı objektif bir şekilde belirlenebilmektedir. Bu denetlemelerin başarısız şekilde sonuçlanması halinde ise gerekli düzenlemelerin yapılması koşulu bulunmaktadır. Aksi halde belge iptal olacaktır.
ISO 27001 belgesi, her sene yapılan rutin gözetim denetimleri ile yenilenmektedir. Standartları karşılayan işletmelerin belge yenileme işlemi başarıyla gerçekleştirilmektedir.
ISO 27001 Belgesi yenileme ücreti, başvuru ücretlerinde olduğu gibi farklı kriterlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Yenileme işlemi için işletmelerin ihtiyaç duydukları düzenlemeler, bu düzenlemeler için çalışması gereken uzman sayısı, çalışma süresi ve eksik evrakların temini gibi etmenler fiyatları doğrudan etkilemektedir. En doğru fiyat bilgisine ulaşmak içinse mutlaka profesyonel danışmanlık firmalarından destek alınması tavsiye edilmektedir.
İşletmenin büyüklüğüne ve ihtiyaçlarına göre ISO 27001 belgesi fiyatı değişir. Şirketin büyüklüğüne ve mevcut durumuna göre alınan danışmanlık hizmetleri de farklılık gösterir. İşletmenin ihtiyacı ne kadar fazlaysa, alınan danışmanlıkların fiyatı da aynı oranda artış gösterir. Ancak danışmanlık almak, ISO 27001 sürecini daha başarılı şekilde tamamlamak açısından oldukça önemlidir.
Danışmanlık hizmetleri, danışmanın şirketin baştan sona tüm ISO 27001 belgelendirme süreci boyunca sorumlu olmasını sağlar. Özellikle hizmet alınan yer doğru ve kaliteli bir danışmanlık veriyorsa, şirketler ikinci incelemeye kalmadan sertifika almaya hak kazanır. Bu nedenle doğru kişilerden danışmanlık almaya dikkat edilmelidir.
Danışmanlıklar, işletmelerin tüm ihtiyaçlarına en kısa sürede çözüm üretir. Risklerin en doğru şekilde yönetilmesine yardımcı olur. Üstelik işletmelerin ISO 27001’in önemini, faydalarını ve müşteriler açısından avantajlarını anlamalarını da sağlar. Dolayısıyla sertifikanın önemini anlamak ve anlatmak açısından da danışmanlık hizmetleri almak gerekir.
Müşterilerin güvenini sağlamak ve pazarda önemli bir yere sahip olmak için ISO 27001 sertifikasından yardım alınabilir. İşletmeler, sahip oldukları bu sertifikasyon sayesinde müşterilerin güvenini kolayca kazanabilir ve portföyünü geliştirebilir. Üstelik, mevcut müşterilerle olan ilişkileri güçlendirmek de ISO 27001 belgesi avantajları arasındadır.
Ülke içinde ya da uluslararası pazarda faaliyet gösteren şirketler, ISO 27001 sertifikası sayesinde pazarda önemli bir yere yükselebilir. Bu sertifikasyon uluslararası geçerliliğe sahip olduğu için farklı ülkelerden müşteri çekmeye de yardımcı olur. Yapılan tüm projelerde bilgi güvenliği taahhüt edildiğinden dolayı yeni pazar fırsatlarına erişmek, marka değeri kazanmak, itibarı korumak ve birçok ihale/sözleşmede yer almak da işletmeler için kolay hale gelir.
GMG Danışmanlık, senelerin verdiği sektör tecrübesinin yanı sıra başvuru, eğitim, takip ve ulusal & uluslararası geçerlilik statüsünde ISO belgesi işlemlerinde en güvenilir ve en ekonomik çözüm ortağınız olmak için hazır. İletişim kanallarımızdan bizlerle zaman kaybetmeden iletişime geçin, markanız ve işletmeniz için tüm Dünya’da otoriter bir şirket ve marka kimliği yaratmanızda ilk adımı beraber atalım.