Adres

Kızılay Necati Bey Caddesi No:13 Çankaya/Ankara

İletişim Numarası

0531 472 85 56

Mail

info@gmgbelgelendirme.com

Hizmetlerimiz

İletişime Geç

+90 531 472 85 56

Hadi Başlayalım

Zamanında ve bütçeye uygun çözümlerle
GMG Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu formu bitirebilmek için tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Onay

ISO Belgesi Nasıl Alınır? Belge Alma Aşamaları

Faaliyet gösterdiği alan ne olursa olsun ISO belgeleri tüm firmalar için önem arz eder. Hem tüm dünyada kabul görmüş bir sistem sahibi olmayı hem de sektördeki ticarî gücünü artırmayı hedefleyen firmalar için ISO belgesine sahip olmak kaçınılmazdır. Bu noktada “ISO belgesi nasıl alınır?” sorusu hemen her firmanın gündemine girmeyi başarır. ISO belgesine sahip olabilmek için gerekli basit birkaç temel adımdan söz edilebilir.

ISO Belgesi Nasıl Alınır?

ISO belgesi almak uygun sertifikasyon kuruluşlarından hizmet almak demektir. Bu süreçte kaliteli hizmet alabileceğiniz bir sertifikasyon kuruluşunu kendinize iş ortağı olarak seçmeniz en önemlisidir. Almak istediğiniz ISO belgesi konusunda akredite edilmiş, yetkili bir sertifikasyon kuruluşunu belirlemenizin ardından kuruluştan bilgi talep etmenizle süreç başlar. Faaliyet kapsamınıza, söz konusu ISO belgesinin çeşidine, firmanıza ait bazı özelliklere ve gerekli diğer bilgilere göre firmanıza özel fiyat teklifi oluşturulur. Devamında ise belgenin niteliğine göre denetiminiz plânlanır ya da doğrudan belge basım aşamasına geçilebilir. Her bir ISO belgesi için süreçler kısmen değişiklik gösterebilir. Bunun için en sağlıklı olanı belgelendirme kuruluşlarından spesifik olarak bilgi talep etmenizdir.

ISO Belgesi Almak İçin Adımlar Nelerdir?

1)Belge alınacak standart ve akreditasyon konularını kararlaştırmak

Öncelikle hangi ISO belgesini almanız gerektiğine karar vermelisiniz. Örneğin; ISO 9001 her firma için yaygın olarak kullanılan bir yönetim sistemi iken ISO 22000 gıda firmaları için hayli önem teşkil eden bir yönetim sistemidir. Amacınız bütünüyle kalite sistemi kurmak ise tercihiniz ISO 9001 olmalı fakat gıda güvenliği özelinde bir yönetim hedefiniz varsa ISO 22000 standardını gündeminize alabilirsiniz. Bilgi güvenliği, çevre yönetimi, iş güvenliği, müşteri memnuniyeti gibi farklı konularda da etkin ISO standartları olduğu için firmanızın asıl ihtiyacı olan belge ya da belgeleri belirlemeniz ilk adımı oluşturur. Sonrasında ise belgenizin hangi akreditasyona sahip olması gerektiğine karar vermelisiniz. Türkak, IAS, DAkkS, UKAS gibi farklı akreditasyon kurumlarının onayı ile basılan belgeler müşterilerinizin ya da çalıştığınız kurumların taleplerini karşılayabilmeniz için önemli kriterlerdir. Dolayısıyla akreditasyon konusu netleştirmeniz gereken ilk noktalardan olmakla birlikte bu konuda detaylı bilgiyi sertifikasyon kuruluşundan talep edebilirsiniz. 

2)Sertifikasyon kuruluşu araştırması yapmak ve fiyat teklifi almak

Tüm detayları belirlediyseniz sırada partnerinizi seçmek vardır. Bir Google araştırması veya çevrenizden gelen öneriler sonucu sertifikasyon kuruluşları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Kuruluş ile bağlantı kurduktan sonra belgelendirme için gerekli süre ve ücretler sizin için uygun ise belgelendirme sürecini başlatabilirsiniz.


3)Denetimin Plânlanması ve Gerçekleştirilmesi

Eğer TÜRKAK akrediteli bir belge alacaksanız ilgili standart kapsamında denetim geçirmeniz gerekir. Ya da diğer akreditasyonlar söz konusu olsa bile sizin özellikle denetim geçirme gibi bir talebiniz olabilir. Bunun için de sertifikasyon kuruluşunun size ait bilgilere göre denetim süresini hesaplaması ve sizinle fikir birliği içerisinde denetim gününü belirlemesi gerekir. Plânlama dahilinde denetim gerçekleştirilir ve firmanızın hem dokümantasyon hem de uygulama anlamında standarda uygunluğuna bakılır.

4)Raporlama ve Belge Basımı

Denetiminize dair rapor oluşturularak varsa uygunsuzluklarınız da dokümante edilir. Bu uygunsuzlukların niteliğine göre değişmekle birlikte kapatma için size süre tanınır. Tüm sürecin olması gerektiği gibi ilerlemesi durumunda belgeniz basılarak sizinle paylaşılır. Eğer denetim zorunluluğu yoksa belgeniz direkt olarak da basılabilir.

5)Belgenin Her Yıl Yenilenmesi

ISO belgelerinde çok bilinmeyen ya da gözden kaçabilen nokta belgenin her yıl yenilenmesi durumudur. Belgelerin yıllık olarak tekrar basılması gerekir çünkü geçerlilik süresi 1 yıldır. Dolayısıyla belgenizin geçerliliğini yitirmemesi için yıllık periyodu takip ederek belgelendirme kuruluşunuz ile irtibat hâlinde kalmanız gerekir.

GMG kuruluşunuza ISO 9001 konusunda nasıl yardımcı olur?

Yönetim sistemleri
Güncel revizyonlar
ISO 9001 belgesi
Gmg Belgelendirme sertifikasyon sürecinin tüm aşamalarında tavsiye, rehberlik ve destek sağlar.

Gerekli Belgeler ve Hazırlık Süreci

ISO belgesi için gerekenler ağırlıklı olarak resmî evraklar ve başvuru formudur. Firmanızın net faaliyet alanının belirlenebilmesi adına ticaret sicil gazetesi gibi bazı belgeler sizden başvuru aşamasında talep edilebilir. Başvuru formu da göndermeniz gereken en önemli dokümanlardan biridir. Çünkü belgelendirme konusunda çalışan sayınız, şubelere sahip olup olmadığınız, talep ettiğiniz belge çeşitleri gibi detaylar oldukça önemlidir ve gerekli bilgiler bu form aracılığıyla edinilir. Bunun dışında sizi süreç içinde zorlayacak ya da bekletecek bir gereklilik yoktur, başvurunuz kolayca alınabilir.

ISO Sertifikasyon Sürecinin Aşamaları

Denetimler ve Değerlendirme Kriterleri

Her bir denetimde kriter esas alınan standardın kendisidir. Yani örneğin ISO 9001 belgesine sahip olmayı hedefliyorsanız denetiminiz ISO 9001 standardı baz alınarak gerçekleştirilir. İlgili standartta yazan tüm maddelerden sorumlu olmakla birlikte denetimde saptanan uygunsuzlukları kapatmak gibi bir göreviniz de vardır. Ancak denetimlerin amacının uygunsuzluk bulmak değil firmayı geliştirmek ve iyileştirme fırsatları hakkında farkındalık sahibi yapmak olduğu düşünülürse süreç oldukça kolay ve keyifli ilerleyebilir.

ISO Belgesi Alma Sürecinde Sıkça Karşılaşılan Sorunlar;

ISO belgelerine genellikle müşteri talebi ya da ihale süreçleri gibi durumlarda daha çok ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle firmalarda belgeyi kısa sürede edinmek gibi bir talep oluşabilir. Ancak ISO sertifikasyon süreci talep edilen akreditasyon türüne göre değişkenlik gösterir.

Belgeyi edinmeniz için geçen süre konusunda sorun yaşamamak adına tüm bu detayları dikkatle belirlemeniz önemlidir. Mevcut durumlardan sertifikasyon kuruluşunu da haberdar ederseniz süreç sizin için en sağlıklı şekilde yürütülecektir.

Süreci Kolaylaştırmak İçin İpuçları

ISO belgelendirme süreci kuruluş ile firmanın düzenli olarak iletişim kurmasını gerektirir. Bu nedenle firmanızda bir temsilci belirleyip onu bu süreçle yakından ilgilenmesi konusunda görevlendirebilirsiniz. Fiyat teklifinden belge alımına kadar tüm sürecin takip edilmesi ve sertifikasyon kuruluşu ile sürekli bağlantı hâlinde kalınması süreci oldukça kolaylaştıracaktır. Bir diğer önemli nokta ise sertifika alımı için koşulları sağlamaktır. Eğer firmanızı buna hazırlamak istiyorsanız standart özelinde çalışmalar başlatmanız gerekir. Bu kısım da biraz teknik olduğu için süreci kendi bünyenizde yürütmeniz zor olabilir, bu noktada danışmanlık alma seçeneğine başvurabilirsiniz. Danışmanınız firmanızı belge alımına her açıdan hazırlayabilir, böylece belgelendirme süreciniz kolay ve hızlı tamamlanabilir.

ISO Belgesi Almanın İşletmelere Katkıları

ISO belgesi almak firmanızı önemli ayrıcalıklarla buluşturur. Bunları özetlemek gerekirse;

GMG Belgelendirme ISO belgeleri konusunda kaliteli hizmet alacağınız bir sertifikasyon kuruluşudur. ISO belgesi almakla ilgili aklınızdaki diğer tüm sorular ve özel talepleriniz için bizimle hemen iletişime geçebilir, belgenize mümkün olan en iyi hizmet ve en ideal zaman avantajıyla sahip olabilirsiniz.

WhatsApp
Call Now Button